Високите температури крият риск за сърдечноболните

Недостатъчният прием на течности и обилното изпотяване са честа причина за пристъпи на аритмия

Всички с нетърпение очакваме дъждовете да спрат и да започне същинското лято, но горещината може да бъде предизвикателство за здравето на сърцата ни. С доц. д-р Красимира Христова ще обясним кои смптоми и оплаквания, свързани със сърцето и съдовете, се обострят през този период и кои състояния налагат спешна намеса от специалист.

Основните сърдечносъдови проблеми, които носи със себе си лятото 

Сърдечносъдовата система е много чувствителна, затова колебания в температурата, атмосферното налягане, количеството вода и електролити в организма могат да се отразят на нейната дейност. Дори едно напълно здраво сърце изпитва затруднение при високите температури през летния сезон. 

Всеки може да усети моментен задух, тежест в гърдите, колебания в кръвното, повишаване на пулса. При хората с остро или хронично кардиологично заболяване това е много по-често, поради което отчитаме също и повишено търсене на спешна помощ в горещите дни.

Най-честите случаи през този сезон, които налагат спешна намеса на кардиолог

Лятото е предизвикателство пред пациентите със сърдечносъдови заболявания, особено когато са изразени някакъв тип ритъмни нарушения. Недостатъчният прием на течности и обилното изпотяване освен дехидратация на организма причиняват и загуба на електролити, което е честа причина за индуциране на пристъпи на аритмия или зачестяване на ритъмните нарушения.

От друга страна, пациентите с исхемична болест на сърцето често получават стенокардни пристъпи през летния сезон. Това се способства и от нетипични натоварвания, които човек си причинява през лятото. Например дълги преходи в природата, изкачвания на високопланински маршрути, дълго плуване във вода, тежки ремонтни или селскостопански дейности.

Пациентите с артериална хипертония, които са многобройни, също се повлияват от летния сезон. Въпреки общия спад на стойностите на кръвното нерядко се отчитат големи колебания, дори хипертонични кризи. Това се определя както от високите температури, така и от загубата на течности или от нередовния прием на медикаментозната терапия, което е често срещано.

Как се отразяват високите температури на сърцето?

Големите температурни амплитуди повлияват на тонуса на кръсоносните съдове. 

При млади, здрави хора това обикновено е свързано с предоминиращо „разширяване“ на съдовете, което води до „нормализиране“ на стойностите на високо нормално артериално налягане или до ниски стойности или хипотония.

При възрастни пациенти, от една страна, високите температури разширяват артериите, а, от друга – предизвикват спазъм на капилярите и вените. Това води до вариации в артериалното налягане и завишава риска от хипертонични и хипотонични кризи, инсулти, инфаркти. През летния сезон се изменят и хормоналните нива, които пряко влияят на сърдечната дейност, както например щитовидните хормони, което изисква проследяването им или корекция на приеманата терапия след консултация с ендокринолог. 

Високите температури предизвикват дехидратация на организма. Това, заедно с цялостното телесно обезводняване при недостатъчен прием на течности, води до „сгъстяване“ на кръвта, натоварване помпената функция на сърцето, както и повишава риска от формиране на тромби.

Какви сигнали ни дава организмът, когато иска да ни предупреди за проблеми със сърдечносъдовата система през този сезон?

Ако се усети прималяване, сърцебиене, причерняване, шум в ушите, тежест в сърдечната област, трябва веднага да се преустанови извършваната дейност, да се отиде на прохладно място и тялото да се успокои. Ако оплакванията не намаляват, да се потърси лекарска помощ.

Как хипертоницитеда избегнат резките промени в нивата на кръвното си налягане и нужно ли е да се коригира при тях лечението през горещите месеци?

Доц. Христова препоръчва преди започването на летния сезон е необходимо да се срещнат с лекуващия си лекар или кардиолог и заедно да обсъдят стратегията за корекция на терапията

Съвременните антихипертензивни медикаменти са с удължено действие – обичайно 8-12 или 24 часа, и не е желателно пациентът сам да коригира терапията си. Това е процес, в който специалистът се съобразява със съответното фармакокинетично действие на тези медикаменти. 

Кардиологът доц. Красимира Христова не съветва своите пациенти сутрин след събуждане да си измерват кръвното налягане и след това да си определят приема на медикаментите за деня. Терапията се приема дори и в този момент да измервате нормални или по-ниски стойности – обичайно след 2-3 часа, около 9-10 ч., имаме нормален физиологичен пик на артериалното налягане, но на приемания медикамент му е необходимо време, за да подейства.

Как влияят на сърцето газираните и студени напитки, които по-често консумираме през лятото?

Приемът на газирани и студени напитки, независимо че отначало подобряват усещането за жажда, водят до нужда от допълнителен прием – т.нар. ефект „пием и пак сме жадни“. През летните месеци се препоръчва пиене на топъл плодов чай, за да се намали температурната разлика между тялото и тази на околната среда. 

Приемът на много студена вода или студени газирани напитки увеличава риска да простудим тялото си. Затова се препоръчва прием на вода със стайна температура. Неслучайно в арабския свят, за да компенсират жегата, хората пият топъл чай.

Приемът на черен чай, който съдържа теин и кафе, което съдържа кофеин, води до дехидратация на организма, поради което винаги трябва да пием и по чаша вода допълнително. Също така при пациенти със сърдечни проблеми е строго забранено консумирането на алкохол – това води до увеличен риск от неблагоприятни последствия.

Как да се грижим за сърцето си през този труден за него сезон лятото?

Приемът на течности трябва да бъде около 1,5 л на денонощие, разбира се, съобразени с теглото на болния, физическата му активност, чувството за жажда. Недостигът води до дехидратация, а излишъкът – до обемно натоварване на сърцето. Хубаво е освен вода да се пие айран, плодови сокове, студен чай.

В никакъв случай не трябва да се пропуска прием на лекарства или те да се намаляват без лекарска препоръка. Храната трябва да е лека и вегетаранска – месото води до допълнително затопляне на тялото и затормозява метаболизма. Да не се прекалява с алкохолни и газирани напитки.

Избягване на разходките и работата на открито в най-топлите и слънчеви часове на деня. Желателно е това да става преди 12 и след 17 часа, особено при възрастните хора.

Болните със сърдечно страдание трябва да избягват тежки физически натоварвания при топло време, както и дългото престояване прави или наведени.

Планина или море – какво да изберат хората с определени сърдечносъдови проблеми?

На пациентите с болно сърце доц. Христова препоръчва през горещите летни дни да планират почивката си на планина, но курортът да е със средна височина, където е прохладно и свежо. По-добре да избягват летните курорти, където е топло и влажността на въздуха е увеличена. Предпочитани месеци за море при сърдечно болните са май-юни и септември-октомври, когато температурите са по-ниски. Излизането на открито да е преди 11 часа сутрин и след 17 часа след обяд.

Споделете публикацията:

Абонирайте се за нашия бюлетин

Получавайте полезна информация и се учете от най-добрите!

Вижте още интересни статии и новини