Детска кардиология

Високото кръвно все по-често се открива при децата, вече има пациенти на 10-12 години. За детската хипертония обикновено има конкретна причина и често тя е ендокринна (свързана с жлезите с вътрешна секреция), казва доц. Красимира Христова, кардиолог с дългогодишен опит в лечението на хипертонията и ръководител на Медицинския център към Националната кардиологична болница. Затова винаги трябва да се търси първопричината, а не само да се предписват лекарства за понижаване на кръвното. Опитният кардиолог ще назначи изследвания за функцията на бъбреците, надбъбреците, щитовидната и паращитовидната жлеза.

Има доста ендокринни проблеми, които могат да отключат хипертонията при деца, пояснява доц. Христова. Ако например се установи тумор на надбъбрека, се назначава ядрено-магнитен резонанс, скенер. Изследванията при децата са като при възрастните. Първото и основното е да се направи 24-часово наблюдение с холтер (апарат, който се носи до тялото 24 часа), което дава информация какъв е типът на хипертонията. Улеснява лекаря да съобрази лечението и дозите на медикаментите с циркадните ритми. Не е нормално деца да поддържат кръвно 140/90, такива стойности са повод да се иде при кардиолог.

Понякога родителите се страхуват, че детето им ще пие лекарства за кръвното. Притесняват се, че има риск от странични ефекти, привикване или създаване на зависимост. Подобни страхове са остаряло схващане, уверява кардиологът. В тази възрастова група най-добре действат АСЕ инхибиторите. При нужда предписаното лекарство може да бъде заменено с друго. Може и да се спрат в даден момент, но има специфика – някои се спират плавно, а други – може и отведнъж. При младите хора често хапчетата се спират през лятото. През есента се преценява дозата за зимния период. Зависимост към медикаментите със сигурност не се създава, обобщава доц. Христова.

Детската хипертония може да бъде напълно излекувана, ако се установи още в първите стадии на болестта. Много важно е да се промени начина на живот – хранене, килограми и спорт. Да се намали стресът – днешните деца са много натоварени в училище и с допълнителни занимания. Трябва да се редуват учене, почивка и спорт. За здравословните диети се пише много – основното е да се наблегне на млечните продукти, плодовете и зеленчуците за сметка на тестените и сладките храни.

Можете да ни се доверите!

Медицинският Център отговаря на най-високите световни стандарти за диагностика, лечение и проследяване на пациентите със сърдечно-съдови проблеми!