Каква е връзката между затлъстяването и сърдечно-съдовото здраве?

Физиологът и диетолог към Медицински център по сърдечно съдови заболявания, Яна Данаилова, разяснява каква е връзката между затлъстяването, инсулиновата резистентност и здравето на сърдечно-съдовата система.

Връзката между сърдечните заболявания и затлъстяването е многостранна. От една страна, затлъстяването увеличава риска от развитие на много рискови фактори за сърдечни заболявания. То, също така, предизвиква възпалителни процеси, които могат да увредят сърдечно-съдовата система и да доведат до структурни или функционални промени в самото сърце. Храните, които провокират покачване на телесното тегло, са и храните, които вредят на сърдечното здраве, тъй като наднорменото тегло е сред основните рискови фактори за заболявания като инфаркт и инсулт. 

Метаболизмът на въглехидратите и мазнините, които постъпват в тялото ни чрез храната, предопределя не само енергийния разход от поетата храна, но и отлагане на мастни депа в тъканите и в кръвоносните съдове. Прекомерният прием на прости въглехидрати и мазнини води до отлагане на холестерол под формата на плаки по стените на кръвоносните съдове. С времето това може да доведе до исхемична болест на сърцето и инфаркт на миокарда, който от своя страна често има фатален изход.

Често преди да се стигне до подобен сърдечен инцидент, човек страда с течение на години от състояния като инсулинова резистентност и метаболитен синдром. И двете са състояния, често се развиват коморбидно и се изразяват в нарушения в обмяната на веществата. Нетретирана инсулиновата резистентност може да прерасне в диабет тип 2, заболяване, което заплашва здравето на редица органи в човешкото здраве, включително и на сърцето. 

Страдащите от наднормено тегло хора са изложени на много по-висок риск от развитие на заболявания като артериална хипертония, сърдечна недостатъчност, ангина пекторис, миокарден инфаркт и мозъчен инсулт. Високото кръвно налягане, провокирано от едно наднормено тегло или затлъстяване, може да причини разкъсване на плаките в артериите и оттам да доведе до инфаркт или инсулт. 

Колкото по-висок е индексът на телесната маса (ИТМ), толкова по-висок е рискът от развитие на заболявания, свързани със затлъстяването. ИТМ се изчислява като съотношение между теглото на индивида, измерено в килограми, спрямо неговия ръст, измерен в метри. Нормата при мъжете е 20-25, докато при жените е 19-24. Стойности между 25-30 говорят за наднормено тегло, а щом превишат 30, вече се касае за затлъстяване.

Трябва да се знае, че наднорменото тегло и затлъстяването не винаги са причинени само от превишен прием на калории и намалена двигателна активност. Често са налице и нарушения в метаболизма на веществата, хормонален дисбаланс, фамилна обремененост, прием на медикаменти и др. При всички положения, трябва да се открие причината, за да се редуцира теглото и да се намали риска от увреда на кръвоносните съдове и сърцето. 

Трябва да имаме предвид и че важно е не само общото тегло, но и как са разпределени излишните мазнини по тялото. Най-общо казано, по-големи количества коремна мазнина или т.нар. абдоминално затлъстяване, се свързва с по-голям риск за сърцето. Излишната коремна мазнина повишава нивата на триглицеридите, което може да допринесе за разкъсването на артериалните плаки. Поради тази причина при редукция на теглото е важно не само да измерваме общото телесно тегло, но и обиколката на талията. 

Прекомерният прием на прости въглехидрати и наситени мазнини е сред основните причинители на наднорменото тегло и затлъстяване, но и не само. Както споменахме, факторите действат комплексно, но подобряването на хранителния режим може да окаже съществено значение в редукцията на теглото и понижаване рисковете за сърдечното здраве.

За да се редуцира теглото е важно да се премине към намален прием на калории и повишен калориен разход. Това означава оптимизиране на диетата и двигателната активност на човека. Менюто трябва да съдържа богати на фибри храни като пресни плодове и зеленчуци, цели пълнозърнести храни, варива, семена, ядки и оптимални количества вода. Мазнините са важни за функционирането на сърцето, но е важно и под каква форма ги приемаме. Животинските мазнини, трансмазнините и хидрогенираните мазнини, приемани ежедневно в големи количества, водят до образуване на артериалните плаки. Освен това, те са провъзпалителни храни. Замяната им с противовъзпалителни мазни, като омега-3 мастните киселини, съдържащи се в семена, маслини, ядки и риба може да подобри съществено здравето на сърдечния орган и съдовете. 

За да се намалят възпаленията и да се понижи ефектът от оксидативния стрес, е препоръчително да се увеличи приемът на храни, богати на антиоксиданти, каквито са горските плодове, ягоди, череши, цитруси, домати, грозде, ябълки, червено цвекло, фасул и др. Всички тези храни са бедни на калории, което ги прави чудесни при редукция на теглото. 

Според физическите възможности на човека, следва да се включат движения, които са не само важни за изгарянето на калориите, но и за лимфния дренаж, кръвопотока и доставянето на кислород до всяка клетка в тялото. 

Да не забравяме и връзката между стреса, затлъстяването и сърдечно-съдовите заболявания. Прекомерният стрес може да дисбалансира хормоните, отговорни за апетита и това да доведе до прекомерен прием с бързи въглехидрати, преработени и мазни храни. Липсата на достатъчно сън кара тялото да търси повече храна, за да компенсира липсата на енергия. Затова при редукция на теглото е важно да се обърне внимание на качествената почивка и релаксация на тялото и ума. 

Грижата за сърдечното здраве е грижа за живота!

Затлъстяването води до поява на възпалителни процеси, които също от своя страна увеличават риска от развитие на атеросклероза и натрупване на плаки по стените на артериите. Освен това затлъстяването може да доведе до уголемяване на сърцето, както и да повиши риска от развитие на предсърдно мъждене, бърз неравномерен сърдечен ритъм (аритмия) на горните камери (предсърдията) на сърцето, което може да насърчи образуването на кръвни съсиреци и да доведе до инсулт, сърдечна недостатъчност или други сърдечни проблеми. Допълнителното тегло натоварва сърцето, поставяйки го под стрес, особено по време на фазата на релаксация на сърдечния цикъл. 

В Медицински център по сърдечносъдови заболявания предлагаме интердисциплинарен подход, съчетание между експертиза в областта на кардиологията, ендокринологията и нутрициологията, както и индивидуален подход към всеки пациент, за да помогнем да съхраним здравето на човешкото сърце! 

Споделете публикацията:

Абонирайте се за нашия бюлетин

Получавайте полезна информация и се учете от най-добрите!

Вижте още интересни статии и новини