Диагностика на сънна апнея

Синдромът на обструктивна сънна апнея (ОСА) принадлежи към групата на заболяванията, прoтичащи с нарушения на дишането по време на сън. ОСА е често срещано състояние, засягащо около 5% от населението. Въпреки това, поради ниската обществена осведоменост, твърде често заболяването остава неразпознато и нелекувано, което води до сериозни и често животозастрашаващи усложнения. 

ОСА има някои характерни особености-по-често се среща при мъжете, отколкото при жените, но след менопаузата честотата на заболяването при двата пола почти се изравнява. Обикновено първите по-изявени признаци на OСА се забелязват от пациентите между 45-50 години, но не са редки случаите и при по-млади хора. Най-често това са хора с наднормено тегло, което определя и все повече нарастващата честота на ОСА.

Клиничната картина варира от обикновено хъркане, до тежко изразена симптоматика под формата на многократно (стотици пъти) спиране на дишането по време на сън за периоди, понякога достигащи до 100 секунди, придружени от вторично засягане на сърдечно-съдовата система.

Най-общо казано основните симптоми са: хъркане, различно изразена дневна сънливост с чести заспивания през деня, често ставане по малка нужда през нощта, събуждане сутрин с пресъхнала уста и гърло, натрупване на тегло, изразени в различна степен паметови и поведенчески нарушения.

Днес диагнозата на сънна апнея в световен мащаб се извършва в амбулаторни условия и не е свързано с Вашето пролежаване в болница. 

Ние разполагаме с напълно оборудвана съвременна полисомнографска апаратура за регистриране и на най-дискретните отклонения по време на сън, през цялата нощ изцяло в амбулаторни условия, без да е необходимо да нарушавате  ежедневния си начин на живот.

За да установите дали при Вас е налице този проблем, свържете с нас за записване на час и ангажиране на апарат. 

Можете да ни се доверите!

Медицинският Център отговаря на най-високите световни стандарти за диагностика, лечение и проследяване на пациентите със сърдечно-съдови проблеми!