Световната лига по хипертония отличи ученици от две столични училища

Кардиологът доц. Красимира Христова и Биляна Генова, директор на дирекция „Култура“ в Столична община, наградиха малчуганите

17 май, сряда, 2023, София

В Световния ден на хипертонията кардиологът доц. Красимира Христова, член на борда на директорите на Световната лига по хипертония и директор на регионалния офис за Източна Европа, заедно с Биляна Генова, директор на дирекция „Култура“ в Столична община, наградиха ученици от 125СУ „Боян Пенев“ в ж.к. Младост-1

Дипломи получиха и учениците от 3 и 4 клас от 69 СУ „Димитър Маринов“ в кв. Дружба-1. Малчуганите бяха отличени за участието си в годишната програма за детско изкуство на Световната лига по хипертонията. 

Децата от двете столични училища са на възраст 8 и 10 години и се включиха в конкурса с рисунки на тема превенция на хипертония, инсулт и сърдечно-съдови заболявания чрез здравословен начин на живот. Рисунките изобразяват поддържане на здравословно кръвно налягане, включително физическа активност, по-малко време пред екрана и здравословна диета с плодове, зеленчуци и зърнени храни.

Щастлива съм, че за четвърта година български деца заедно с деца от цял свят участват в инициативата на Световната лига по хипертония, която насърчава следването на здравословни навици сред подрастващите. Артериалната хипертония е социално значимо заболяване и за превенцията му са необходими усилията на цялото общество. Възпитаването на навици за здравословен живот, хранене и спорт е само началото, което децата изобразяват в своите рисунки“, каза доц. Красимира Христова, която е и основател на Фондация по неинвазивна образна диагностика в кардиологията.

Програмата Children’s Art Program за детско изкуство на Световната лига по хипертония има за цел да осигури по-голяма осведоменост за заболяването артериална хипертония сред младите. Да ги информира за ролята на превенцията, своевременното откриване и лечение на високото кръвно налягане.

Учениците от двете столични столични училища получиха специален сертификат с надпис „Награда Едуард Рочела за отлични постижения в изкуството за информираност за хипертонията“.

Споделете публикацията:

Абонирайте се за нашия бюлетин

Получавайте полезна информация и се учете от най-добрите!

Вижте още интересни статии и новини