Д-р Габриела Алексов: Най-младата ми пациентка с рак на гърдата е на 24

С д-р Габриела Алексов, специалист по образна диагностика в Медицински център по сърдечно-съдови заболявания, обясняваме защо са наложителни профилактичните прегледи за рак на гърдата, на каква възраст и с каква честота трябва да се извършват.

– Д-р Алексов, защо са важни профилактичнитe прегледи на млечните жлези?

Прегледите са изключително важни, защото могат да открият рано туморни образувания с минимални размери. А както знаем, всяко онкологично заболяване, открито навреме, може да бъде напълно излекувано. Затова всяка жена след 30-годишна възраст трябва да провежда редовно профилактични прегледи за рак на гърдата веднъж годишно с ехография на млечните жлези. А след 40-годишна възраст жената трябва да започне и профилактика с мамография. Златен стандарт е при над 40-годишните да се прави мамография веднъж на две години и ехография – всяка година. 

– Какви са проблемите, когато късно се открие ракът на млечната жлеза? 

– Късното откриване на рака на гърдата означава авансирал туморен процес, който е по-труден за лечение с всички неблагоприятни последици за пациентките. 

– Трябва ли момичета на по 20 години да мислят за профилактика при мамолог? 

– Няма долна граница на възрастта. Даже и в девическа възраст се срещат, за съжаление, както доброкачествени, така и злокачествени образувания. Ако момичето има майка, леля или баба с рак на гърдата или на яйчника, това я поставя в рисковата група пациентки с по-висока вероятност тя самата да се разболее. Затова се налага момичета и жени с фамилна обремененост да правят по-чести прегледи при специалист, който диагностицира заболявания на млечните жлези. 

Има значение също дали роднините на жената са заболели от рак след 50-ата си година или преди тази възраст. Ако заболяването на майката или друга близка родственица е настъпило преди 50-годишна възраст, за самата жена рискът е по-висок. Ето защо проследяването се прави на по-малки интервали от време. На по-чести прегледи подлежат също пациентки с вече установени доброкачествени изменения на гърдите, които изискват проследяване. 

– Има ли смисъл от самонаблюдение и опипване на образувания по гърдите?

– Препоръчително е да се прави и самопреглед на гърдите един път месечно, а посещение при специалист за образно изследване – веднъж годишно. Самопрегледът също е полезен. Само че, ако случайно пациентката сама си открие образувание, може вече раковият процес да е напреднал. Смисълът на самопрегледа е да се прави редовно и често. 

– Когато се правят профилактични прегледи, има ли значение плътността на гърдите? 

– Плътността има значение, но жената не трябва да се притеснява. Специалистът ще прецени плътността на гърдите и ще назначи подходящото изследване. Освен това ще препоръча през какъв интервал да се провеждат прегледите при по-голяма плътност на гърдите, за да не се изпусне начална ракова формация. Обикновено тъканта на гърдата е по-плътна преди 40-годишна възраст .

При по-плътни гърди, изградени в по-голямата си част от жлезиста и съединителна тъкан, и от по-малко количество мастна тъкан, откриването на ракови образувания с мамография е затруднено. Това налага използването на ултразвук – прави се ехомамография. 

Някои жени обаче и след 40-ата си година остават с тази плътна, жлезиста тъкан. При тях е добре да се прави ехомамография, даже е препоръчително да се прави 3D-мамография, която навлезе като метод преди седем години. Това високотехнологично изследване дава възможност да се разгледа тъкънта на гърдите слой по слой. 3D- мамографията е един вид скенер на гърдата.  Преценката се прави индивидуално за това какво изследване е най-подходящо за конкретната пациентка. Няколко болници в София разполагат с 3D- мамография, което изследване дава повече детайли на изобра- жението и много точно определят къде се намират туморните клетки и колко голямо е образуванието. 

– Много жени се притесняват да не бъдат облъчени прекомерно, какво е облъчването при профилактичен преглед? 

– Трябва да уточним, че при ехографията няма облъчване, защото това не е рентгеново изследване. Мамографията е рентгеново изследване, чиято доза на облъчване е толкова ниска, че не може да навреди на жените. В съвременните дигитални апарати безопасната доза на облъчване е записана и стандартизирана, затова няма как да се надвиши. Тази доза може да се сравни с фоновото облъчване в природата за около два месеца. Или същата доза жената получава, докато лети със самолет до по-далечна дестинация и се върне в същия ден. 

Важно е да се разбере, че рискът да не се прегледате и да не ви бъде открито навреме раково образувание е много по-голям, отколкото рискът от облъчване от нискодозов мамограф. Новата апаратура е много по-щадяща и не вреди изобщо на жените. 

– Има ли е във Вашата практика много случаи на рак на гърдата поради небрежност и безотговорност на пациентите? 

– Не знам на какво се дължи, но виждаме много случаи на напреднали карциноми на млечната жлеза. Те се виждат с просто око. Туморът вече е ангажирал и кожата, има разпад на тъканта. Необяснимо е за мен защо тези жени са допуснали това да се случи. 

– На колко години е най-младата Ви пациентка с рак на гърдата? 

– Помня едно момиче на 24 години с рак на гърдата. Тя беше дошла на преглед, защото сама си беше опипала някакво образувание. Такива случаи поставят въпроса дали и профилактичните прегледи да не започнат по-рано. 

Разбира се, има значение и компетентността на специалиста, който прави профилактичния преглед. Това също е голяма тема, понеже доста хора се занимават с диагностика на гърда с ехография, а този метод е малко субективен. Мога да кажа, че доверие може да се има на специалистите по образна диагностика с достатъчно опит, които използваме не само ехография, но и комбинация от много други методи. 

Споделете публикацията:

Абонирайте се за нашия бюлетин

Получавайте полезна информация и се учете от най-добрите!

Вижте още интересни статии и новини