Защо холестеролът има жизненоважна роля за нашето здраве?

С кардиолога д-р Иван Тодоров разговаряме за ролята на холестерола и как с редовна физическата активност и правилна диета можем да поддържаме нивата му в норма.

Д-р Иван Тодоров е специалист кардиолог от Медицински център по сърдечно-съдови заболявания с над 6 години медицинска практика. Извършва диагностика и лечение на сърдечносъдови заболявания като артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, ритъмно-проводни нарушения, сърдечна недостатъчност. 

 • Д-р Тодоров, какво представлява холестеролът и какви трябва да са стойностите му, за да сме спокойни?
 • Холестеролът е липид с жизненоважни функции, съдържащ се във всяка наша клетка. Твърде високите му нива в кръвта могат да провокират многобройни здравословни проблеми. За висок холестерол се приема повишението му в кръвта над 6,2 ммол/л. За нормални или желателни се приемат стойности на общия холестерол до 5,2 ммол/л, а стойности между 5,2 и 6,2 ммол/л се определят като гранични.
 • При възрастните хора над 55 години има ли вариации? Колко често е необходимо те да се изследват?
 • При пациенти, които попадат във високо рисковите групи с придружаваща сърдечно- съдова патология, може да се наложи веднъж годишно или дори веднъж на всеки шест месеца в зависимост от конкретния случай и по преценка на проследяващия ги специалист.
 • Какво е „добър“ и „лош“ холестерол
 • Добрият холестерол (HDL) е липопротеин с висока плътност, функцията на който е да „обира” „лошия холестерол“ и да го транспортира обратно към черния дроб, където се изхвърля посредством жлъчката в червата. HDL холестеролът притежава антиоксидантно действие – намалява окислението и възпалителните процеси, както и намалява формирането на плаки в кръвоносните съдове. Употребявайки храни, богати на HDL холестерол, ние подобряваме функцията на съдовата стена, понижава се рискът от съсирване и формиране на тромби в кръвоносните съдове, следователно се намалява рискът от сърдечно-съдови инциденти.

Лошият холестерол (LDL) е липопротеин с ниска плътност. LDL пренася холестерола от черния дроб към клетките. Високото му съдържание в кръвта води до натрупването му в стените на артериите. Например при тютюнопушене LDL холестеролът се окислява,

което предизвиква и подържа възпалителните процеси, ускорява се запушването на артериите и се затруднява нормалното им разширяване.

Крайният резултат е затруднено доставяне на кислород – намалено кръвоснабдяване със симптоми на стягане, болка в гърдите или краката при движение.

Друг проблем е увеличаването на тромбоцитното слепване, което може да доведе до образуване на съсиреци, водещи от своя страна до пълно запушване на артериите и съответно сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт, запушване на периферни артерии и др.

Установено е, че нивата на лошия холестерол при високо рисковите групи пациенти, трябва да се подържат дори под долната референтна граница на лабораторните изследвания, което води до значимо понижаване на риска от последващ сърдечно-съдов инцидент при тях.

 • Как да понижим лошия и да увеличим добрия холестерол? Има ли специални препоръки към хората с посребрени коси?
 • Изключително важна е редовната физическа активност, която води до понижаване нивата на лошия и едновременно повишава добрия холестерол.

Необходима е здравословна хранителна диета, целяща:

 • елиминиране на транс мазнините, които се съдържат в сладки изделия, пържени храни, маргарин и др.
 • редуциране приема на наситени мазнини, на които са богати млечни продукти като масло, сметана, високомаслено кисело мляко, сирене, кашкавал, меса като телешко, свинско, агнешко, колбаси, кожа от пилешко. 
 • приемане на повече фибри в лицето на пълнозърнести храни, бобови растения, зеленчуци, плодове.
 • редукция на теглото.
 • консумация на разнообразни белтъчни храни – повишен прием главно на риба и пилешко месо без кожа. 
 • ограничаване приема на яйчен жълтък, животински вътрешности и субпродукти (черен дроб, мозък, бъбреци).
 • медикаментозна терапия при нужда;

Споделете публикацията:

Абонирайте се за нашия бюлетин

Получавайте полезна информация и се учете от най-добрите!

Вижте още интересни статии и новини