Лекарите от Медицински център по сърдечно-съдови заболявания активно се включиха в Дни на ехокардиографията 2023

За девета поредна година в София се проведе научният международен форум Дни на ехокардиографията-София Фондация по неинвазивна образна диагностика в кардиологията съвместно с Българската Асоциация по сърдечносъдова образна диагностика с председател доц. д-р Красимира Христова.

В рамките на събитието като лектори се включиха лекарите от Медицински център по сърдечно-съдови заболявания – кардиологът проф. д-р Найденка Златарева, доц. д-р Светлин Цонев – кардиолог и ангиолог, д-р Галина Златанчева, кардиолог.

Диетологът Яна Данаилова представи темата „Физиология, хранене и женско сърце“ в рамките на деветото издание на конгреса Дни на Ехокардиографията-София 2023.

В рамките на форума по време на специалната сеция Candlelight Session традиционно кардиолози презентираха свои интересни клинични случаи. Нашите кардиолози д-р Иван Тодоров, д-р Христиана Динкова и д-р Румен Маринов впечатлиха аудиторията със своите интригуващи клинични казуси и с последващите стратегии за лечение на пациентите. Детският кардиолог д-р Румен Маринов спечели първата награда в конкурса.

Основна тема на Дни на ехокардиографията-София 2023 беше „Образна диагностика и женско сърце“ с основен акцент върху женското сърдечносъдово здраве – превенция, диагностика и лечение. България е на едно от челните места по сърдечносъдови заболявания в Европа. На всеки 80 секунди по света умира по една жена от сърдечносъдово заболяване, включително и от мозъчен инсулт.

Превенцията на сърдечносъдови заболявания може да бъде осъществена чрез ранна диагностика, обучение и промяна в начина на живот – повече движение, рационално хранене, контрол на артериална хипертония и дислепидемия. Над 80% от сърдечносъдовите инциденти могат да бъдат избегнати, ако жените са по-добре информирани как да се грижат осъзнато за своето общо здраве.

„Мисията на нас лекарите е да повишим осведомеността за сърдечните заболявания сред жените, като използваме авангардни технологии, организираме  творческо образование и насърчаваме участието на цялата общност в програмите за здраве   и уелнес. Надяваме се да ангажираме поддръжници, които да помогнат да споделим нашите открития и страст за по-добра подготовка и информираност на жените в България за тяхното сърдечно-съдово здраве.“, сподели домакинът на конгреса доц. д-р Красимира Христова.

Споделете: