Какво е исхемична болест на сърцето?

Статистиката сочи, че над 10% от хората над 65-годишна възраст страдат от исхемична болест на сърцето.

В тази статия с кардиолога д-р Иван Тодоров ще обясним какво представлява това заболяване и какви са причините за отключването му, може ли да се избегне, как протича при мъжете и жените, как се диагностицира и лекува.

Сърцето е основният орган на сърдечно-съдовата система с жизненоважна функция. То е своеобразна мускулна помпа, чрез която кръвта достига по кръвоносните съдове до всички части на човешкото тяло. Сърцето притежава собствена кръвоносна система, наречена коронарна, която осигурява постоянен приток на кислород и хранителни вещества, необходими за нормалното му функциониране.

Исхемичната болест на сърцето (ИБС) се развива, когато кръвоносните съдове, доставящи кръв на сърцето (артериите), се стеснят или запушат, поради което част от сърдечния мускул получава недостатъчно кислород. Вследствие на това нуждите от кислород на сърцето не могат да бъдат покрити и неговата функция се нарушава.
Основната и най-честа причина за развитие на състоянието ИБС е атеросклерозата на коронарните артерии, която се развива бавно и прогресира с напредване на възрастта. Това заболяване е процес на наслояване най-вече на холестерол (масти) в стените на съдовете. В резултат на това се формират стенози (стеснения), които намаляват пространството (лумена) на съда и оттам се намалява кръвотокът към определен участък на сърдечния мускул. 

Рисковите фактори за отключването на исхемична болест на сърцето?

Рискът от развитие на ИБС до голяма степен се определя от наличието на редица фактори:

 •  Артериална хипертония 
 •  Дислипидемия
 •  Захарен диабет 
 •  Тютюнопушене 
 •  Злоупотреба с алкохол 
 •  Затлъстяване 
 •  Ниска физическа активност
 •  Психоемоционален стрес
 •  Нездравословна диета
 • Наследственост

Как да разберете, че имате сериозен сърдечен проблем?

Болката от сърдечен произход се характеризира като силна, стягаща или чувство на притискане/дискомфорт зад гръдната кост или в лява гръдна половина. Предимно на широка площ, често тя се разпространява към шията, лявото рамо, лявата ръка, долната челюст. Провокиращи фактори са физическо натоварване, стрес, силни емоции, обилно нахранване, излизане на студ, тютюнопушене. Времетраенето е кратко 10 – 15 минути, обичайно се облекчава в покой и от нитроглицерин.

Какви са спецификите в проявата на исхемичната болест на сърцето –  при жените и мъжете?

Често симптомите и за двата пола се припокриват, но има специфични различия характерни за женския пол, които могат да доведат до затруднение в поставяне на диагнозата или грешно поставена такава. 

Трябва да се обърне внимание на наличието на следните симптоми на ИБС при жени, а именно хронична умора, недостиг на въздух, студена пот, треперене,  изразена слабост в цялото тяло. Характерното за тези симптоми е, че се появяват най-често след или по време на стрес.

Съвременни методи за изследване и диагностика на исхемичната болест на сърцето? 

Ранната и навременна диагностика на ИБС е от голямо значение. Съвременните методики за изследване и диагностика са неизменна част от нашата практика за поставяне на точната диагноза. Те биват:

Също така, проучвания сочат, че все повече жени често се презентират с атипична десностранна болка в гърдите, болка във врата или рамото в сравнение с мъжете, които изпитват характерна болка в лява гръдна половина, излъчваща се към лявото рамо и челюстта.

 • Лабораторен анализ на кръв ( ПКК, биохимия ) и урина.
 • Електрокардиограма
 • Холтер ЕКГ мониториране 
 • Ехокардиография
 • Сърдечно-съдов стрес тест
 • Рентгенография сърце/бял дроб

Специфични методи за диагностика с цел прецизиране на лечението?                                                

За поставяне на правилната диагноза с цел преценка необходимостта от провеждането на последващо инвазивно изследване на сърцето, понякога е необходимо извършването на по-специфични методики за диагностика. Такива са стрес ехокардиографията и миокардната перфузионна сцинтиграфия.

Кога се налага инвазивно лечение?

След проведен преглед от специалист на база направените изследвания, високо рисковите пациенти се насочват за провеждане на инвазивно изследване на сърцето.

Какво представлява инвазивното лечение и с какви методи се прилага?

Селективната коронарна ангиография (СКАГ) е инвазивно изследване на съдовете, захранващи сърцето с кръв – коронарните артерии. Това е изследване, по време на което малко количество контраст се инжектира в коронарните артерии и под рентгенов контрол се изобразява тяхното изпълване. Това е методика, която позволява in vivo изследване на коронарните артерии и е златен стандарт за точно изследване на тяхната проходимост.

Какви са възможните усложнения от нелечението на исхемичната болест на сърцето?

Най-честите усложненията от нелечението на ИБС, включват  повишен риск от остър миокарден инфаркт (ОМИ), развитие на сърдечна недостатъчност, ритъмно-проводни нарушения на сърцето и други.

На какъв период от време е препоръчително да се правят профилактични кардиологични прегледи след определена възраст и колко често?

Мъжете на възраст над 45, а жените след 55 години. При наличие и на рискови фактори като диабет и др. се препоръчват ежегодни профилактични прегледи при специалист.

Какво е важно да знаете за дислипидемията?

Дислипидемия е заболяване, при което е нарушена мастната обмяна в организма. Често се наблюдават високи стойности на т.нар. лош холестерол (LDL) и ниски нива на добрия холестерол (HDL). При пациентите с нисък сърдечно-съдов риск се препоръчва спазването на здравословна диета, пример за такава е средиземноморската диета, разбира се след консултация и по преценка от специалиста. При пациентите с висок сърдечно-съдов риск и известна ИБС, както и периферно-съдова болест, се препоръчва в повечето случаи и медикаментозна терапия.

Има ли витамини и минерали, които доказано подобряват здравето на сърцето?

За добрата работа на сърцето е нужно да си набавяме и някои изключително важни витамини и минерали с храната. Такива са витамин С, витамин В1 и В6, Е, Р, Конезим Q10, Магнезий, Калий. Всички те можем да осигурим с правилна и здравословна диета.

Какво трябва да направите, за да имате здраво сърце?

Здравословна диета, оптимална двигателна активност, промени в начина на живот, водещи до изключване на вредностите като алкохолна употреба и тютюнопушене са ключа към здравото сърце. И разбира се, да бъдат отговорни правят редовни профилактични прегледи при кардиолог.

Д-р Иван Тодоров извършва диагностика и лечение на артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, ритъмно-проводни нарушения, сърдечна недостатъчност. Може да запишете час за преглед при д-р Иван Тодоров в Медицински център по сърдечно-съдови заболявания на 0889 445 227 или в SuperDoc

Споделете публикацията:

Абонирайте се за нашия бюлетин

Получавайте полезна информация и се учете от най-добрите!

Вижте още интересни статии и новини