Жените страдат по-често от сърдечно-съдови инциденти


Над 80% от сърдечно-съдовите инциденти могат да бъдат избегнати, ако жените са по-добре информирани как да се грижат осъзнато за своето общо здраве. “Образна диагностика и женско сърце“ беше основната тема и послание на форума Дни на ехокардиографията 2023, който се проведе в края на март в София. Организатор на събитието за девета поредна година е Фондацията по неинвазивна образна диагностика в кардиологията съвместно с Българската асоциация по сърдечно-съдова образна диагностика с председател доц. д-р Красимира Христова. 

На всеки 80 секунди в света умира по една жена от сърдечно-съдово заболяване, включително и от мозъчен инсулт. Сърдечно-съдовите и мозъчно-съдовите заболявания са причина номер едно за смъртност при жените в световен мащаб. Те могат да засегнат жената във всеки период от нейния живот – както по време на бременност, така и в по-късен етап, по време на менопауза.

По статически данни в България жените загиват по-често от сърдечно-съдови заболявания от мъжете. Симптомите на инфаркт и инсулт не се разпознават при повече от 50% от дамите. В световен мащаб жените страдат по-често от сърдечно-съдови инциденти в сравнение с мъжете, включително и на възраст след 55 години. Разликата е близо 10%, като 65% са сърдечните инциденти при жените, докато при мъжете те са 55%. Допреди няколко години се смяташе, че жените са „застраховани“ срещу инфаркт и инсулт преди менопаузата, защото хормоните ги пазят, но вече не е така.

„Ако при силна сърдечна болка в областта на гръдния кош при мъжете най-вероятно се касае за остър коронарен инцидент, то при жените симптоматиката не винаги е толкова отличителна. Много често се неглижират лек задух, умора, необичаен сърдечен дискомфорт или болка в гърдите от моментния стрес, а всъщност може да се отнася за остър коронарен синдром“, обясни доц. д-р Христова.

В такива случаи трябва да се потърси специализирана медицинска помощ, за да се направи кардиограма и задължително ехокардиография. Както и бързи лабораторни тестове, които да открият дали има нарушения в биохимичните показатели и нарушена коронарна циркулация, съветва кардиоложката.

„Ехокардиографията е най-достъпният метод за неинвазивна оценка на сърдечно-съдовата система не само при жените, но и при мъжете. Всеки пациент в рамките на 20-30 минути може да направи задълбочен преглед, който да покаже какво се случва с неговото сърце“,  посочи доц. Христова.

Факт е, че около 45% от жените над 20-годишна възраст живеят с поне един рисков фактор за сърдечно-съдово заболяване. Един от тях е стресът. Според проучвания той е фактор номер едно за сърдечно-съдови инциденти при нежния пол. Около 10 до 20% от бременните отключват артериална хипертония, която в комбинация с възрастта, наличието на наднормено тегло след раждането, диабет или предиабет водят до развитие на сърдечно-съдови инциденти в по-късна възраст.

Менопаузата не е причина за сърдечно-съдови заболявания, но наличието на рискови фактори, отключени преди настъпването й, включително тези след раждане, са основната причина за увеличаване на сърдечно-съдовите инциденти в по-късния период от живота на жената. Превенцията може да бъде осъществена чрез ранна диагностика, обучение и промяна в начина на живот – повече движение, рационално хранене, контрол на артериална хипертония и дислипидемията, съветва доц. Христова.

Споделете публикацията:

Абонирайте се за нашия бюлетин

Получавайте полезна информация и се учете от най-добрите!

Вижте още интересни статии и новини