Мъжете след 45 г. и жените над 55 г. трябва да посещават кардиолог ежегодно


България е една от водещите страни по смъртност от сърдечносъдови заболявания. Оказва се, че много от българите дори не подозират, че страдат например от исхемична болест на сърцето, докато не започнат да изпитват задух, дори и при минимални физически усилия, а диагностицирането й обикновено закъснява. С кардиолога д-р Иван Тодоров отправяме препоръки колко често да проверявате сърцето си и как да се грижите за здравето на сърдечносъдовата си система .

– Д-р Тодоров, статистиката сочи, че над 10% от хората след 65-годишна възраст страдат от исхемична болест на сърцето. Какво предизвиква развитието на това заболяване?

– Сърцето е основният орган на сърдечносъдовата система с жизненоважна функция. То представлява своеобразна мускулна помпа, чрез която кръвта достига по кръвоносните съдове до всички части на човешкото тяло. Сърцето притежава собствена кръвоносна система, наречена коронарна, която осигурява постоянен приток на кислород и хранителни вещества, необходими за нормалното му функциониране.

Исхемичната болест на сърцето (ИБС) се развива, когато кръвоносните съдове, доставящи кръв на сърцето (артериите), се стеснят или запушат, поради което част от сърдечния мускул получава недостатъчно кислород. Вследствие на това нуждите на сърцето не могат да се задоволят и неговата функция се нарушава. 

Основната и най-честа причина за развитието на ИБС е атеросклерозата на коронарните артерии, която се развива бавно и прогресира с напредването на възрастта. Това заболяване представлява процес на наслояване най-вече на холестерол (масти) в стените на съдовете. В резултат на това се формират стенози, които стесняват лумена на съда и оттам се намалява кръвотокът към определен участък на сърдечния мускул. 

– Кои са основните рискови фактори за отключването на исхемична болест на сърцето?

 Рискът от развитие на исхемична болест на сърцето, до голяма степен се определя от наличието на редица фактори. Сред тях са артериалната хипертония, дислипидемията, захарният диабет, тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол. Не на последно място роля играе затлъстяването, ниската физическа активност, психоемоционалният стрес, нездравословната диета и наследствеността.

– Кога и как се появява специфичната гръдна болка, която подсказва, че имаме сериозен сърдечен проблем?

– Болката от сърдечен произход се характеризира като силна, стягаща или се проявява с чувство на притискане/дискомфорт зад гръдната кост или в лявата гръдна половина, предимно на широка площ. Често тя се разпространява към шията, лявото рамо, лявата ръка, долната челюст. Провокиращи фактори са физическо натоварване, стрес, силни емоции, обилно нахранване, излизане на студ, тютюнопушене. Времетраенето е кратко – от 10 до 15 минути, като обичайно се облекчава в състояние на покой и от приема на нитроглицерин.

– Какви са спецификите в проявата на исхемичната болест на сърцето при жените и мъжете? 

– Често симптомите и за двата пола се припокриват, но има специфични различия, характерни за женския пол, които могат да доведат до затруднение в поставянето на диагнозата или погрешна такава. Затова трябва да се обръща внимание за наличието на следните симптоми на исхемична болест на сърцето при жени, а именно: хронична умора, недостиг на въздух, студена пот, треперене и изразена слабост в цялото тяло. Характерното за тези симптоми е, че се появяват най-често след или по време на стрес.

Също така проучвания сочат, че все повече жени често се презентират с атипична десностранна болка в гърдите и болка във врата или рамото, в сравнение с мъжете, които изпитват характерна болка в лявата гръдна половина, излъчваща се към лявото рамо и челюстта.

– Какви съвременни методи за изследване и диагностика прилагате по отношение на исхемичната болест на сърцето?

– Ранната и навременна диагностика на исхемичната болест на сърцето е от голямо значение. Съвременните методики за изследване и диагностика са неизменна част от нашата практика за поставяне на точната диагноза. Сред тях е лабораторният анализ на кръв (ПКК, биохимия) и урина, електрокардиограма, холтер ЕКГ мониториране и ехокардиография. Сърдечносъдовият стрес тест и рентгенографията на сърце и бял дроб също са част от методите за диагностика при такива пациенти.

– Какви са възможните усложнения от липсата на лечение на исхемичната болест на сърцето?

– Най-честите усложнения от нелечението на ИБС включват повишен риск от остър миокарден инфаркт (ОМИ), развитие на сърдечна недостатъчност, ритъмно-проводни нарушения на сърцето и др.

– На какъв период от време е добре да се правят профилактични кардиологични прегледи след определена възраст и колко често?

– Мъжете на възраст над 45 г., а жените след 55 г., при наличие и на рискови фактори като диабет и други, се препоръчват ежегодни профилактични прегледи при специалист.

– Какво е важно да знаем за дислипидемии, тоест за нарушенията в липидния статус? Ако има отклонения, например „добрият холестерол е с по-ниски стойности, а лошият – с по-високи, какви са правилните последващи стъпки?

– Дислипидемията е заболяване, при което е нарушена мастната обмяна в организма. Често се наблюдават високи стойности на т.нар. лош холестерол (LDL) и ниски нива на добрия холестерол (HDL). При пациентите с нисък сърдечносъдов риск се препоръчва спазването на здравословна диета. Пример за такава е средиземноморската диета, разбира се, след консултация и по преценка от специалиста. При пациентите с висок сърдечносъдов риск и известна исхемичната болест на сърцето, както и периферно-съдова болест се препоръчва в повечето случаи и медикаментозна терапия.

– Има ли витамини и минерали, които доказано подобряват здравето на сърцето?

– За добрата работа на сърцето е нужно да си набавяме и някои изключително важни витамини и минерали с храната. Такива са витамин С, витамин В1 и В6, Е, Р, конезим Q10, магнезий и калий. Всички те можем да осигурим с правилна и здравословна диета.

Споделете публикацията:

Абонирайте се за нашия бюлетин

Получавайте полезна информация и се учете от най-добрите!

Вижте още интересни статии и новини